Contacteer ons Schrijf je in op de nieuwsbrief

Waarom beveiligen met HTTPS?

Online shoppen, het zit in de lift. Steeds meer Belgen shoppen online of bezoeken op z’n minst de website vooraleer ze naar de bakstenen winkel gaan. Tijdens hun virtuele bezoek maken ze een verlanglijstje, maken ze een account aan, geven ze hun betaalgegevens in … Het belang van een veilige website mag daarbij dan ook niet onderschat worden. Voor die veiligheid zorgt https. Wat is het, hoe werkt het en waarom beveiligen met een Google Chrome HTTPS?

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure: een protocol om op een veilige manier informatie op het internet te delen. Met HTTPS communiceren computers met elkaar en coderen ze de informatie die de gebruiker ingeeft en doorstuurt naar de ontvanger. Die code is zo complex dat niemand anders dan de twee computers de boodschap kan lezen. Kortom: niemand anders kan meekijken wanneer jij aan het surfen bent op een HTTPS-website. Zo, veilig tegen hackers!

Hoe werkt het?

De beveiliging is gebaseerd op het SSL-certificaat om online gegevens te encrypteren. Encrypteren betekent dat de verzender en de ontvanger akkoord gaan over een ‘code’ en hun documenten vertalen naar complexe tekenreeksen. Die combinatie van encryptie van de informatie én uitwisseling ervan is HTTPS. Enkel verzender en ontvanger kunnen de boodschap ontcijferen.

Beveiligen met HTTPS? Waarom?

Overschakelen naar HTTPS op Google Chrome en andere platformen is een absolute must als er betalingstransacties gebeuren via een website. Ook als er privacy-gevoelige informatie wordt uitgewisseld, opgeslagen of verzonden, is het noodzakelijk. Daarnaast houdt Google ook gewoon meer van websites met HTTPS. Die krijgen dan een hogere ranking. Twee redenen waarom beveiligen met HTTPS zo nuttig is!

Wat verandert er?

Een tijd geleden kondigde Google al enkele veranderingen aan voor de Chrome-browser, met het oog op HTTP-sites. Vanaf versie 62 van Google Chrome, die in oktober 2017 van kracht gaat, worden er bijkomende waarschuwingen weergegeven op HTTP-sites. Volgens Google dienen alle gegevens die gebruikers invullen op een website ontoegankelijk te zijn voor derden. Gebruikers zullen voortaan een waarschuwing krijgen wanneer zij gegevens invullen op een onveilige website. De aard van de gegevens speelt hierbij geen rol.

Ook op incognitotabbladen wordt de melding ‘niet veilig’ gegeven wanneer Chrome-gebruikers zich bevinden op een HTTP-site. De reden hierachter is dat gebruikers die surfen via de incognitomodus automatisch een betere privacy verwachten.

Dit is niet de eerste keer dat Google op zoek gaat naar nieuwe manieren waarop Chrome met HTTP-pagina’s omgaat. In 2016 liet Google weten dat versie 56 van Chrome websites die wachtwoorden en betalingsgegevens verspreiden als onveilig zou markeren als deze geen gebruikmaken van HTTPS. Volgens Google wordt er sinds deze update 23% minder naar HTTP-sites gesurft waar men wachtwoorden of betalingsgegevens moet invullen. Dit zijn toch wel opmerkelijke resultaten. In 2017 ging ook Firefox van start met het waarschuwen voor HTTP-pagina’s met invulvelden.

Meer weten over waarom beveiligen met Google Chrome HTTPS zo belangrijk is? Of wil je je website veiliger maken en beter laten scoren in Google? Contacteer ons en wij zorgen voor een veilige website, met het oog op een optimale gebruikservaring.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.