Contacteer ons Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wat is Google Analytics spam en wat doe je eraan?

Heb je zelf al opgemerkt tussen jouw statistieken van Google Analytics  dat er soms meer bezoekers zijn dan normaal? Dan zou het weleens kunnen zijn dat er spamverwijzingen tussen staan! Wat is Google Analytics spam nu juist en hoe kan je dit oplossen? Wij vertellen er jou alles over!

Wat is Google Analytics spam en waarom gebeurt het?

Waarom zou er iemand jouw Analytics willen spammen? Wel, spammers sturen bots uit om te laten lijken dat er meer verkeer is op jouw website, in de hoop dat het de webmaster zal opvallen. Uiteindelijk zal de webmaster eens kijken waar de verwijzingsdomeinen vandaan komen, en zo zal het domein zelf meer bezoekers aantrekken. Op het eerste zicht is dit verkeer heel onschuldig, maar op die manier geraken jouw statistieken wel vervuild. Het verhindert namelijk de focus op de data die écht belangrijk zijn. En als marketeer wil je dit natuurlijk ten zeerste vermijden.

Boosdoeners van Google Analytics

Een van de grootste boosdoeners die je zou kunnen tegenkomen is Aliexpress.com. AliExpress doet dit heel actief en je zou minstens 5 verschillende spam-domeinen van AliExpress kunnen tegenkomen die naar hun webwinkel doorverwijzen. AliExpress is uiteraard niet de enige die deze praktijken uitvoert, er zijn er nog heel wat die hun bots loslaten op jouw website. Hou je ogen dus goed open!

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat er 2 soorten spamverwijzingen bestaan:

  • Ghost spam zal jouw website niet rechtstreeks bezoeken maar zal onmiddelijk naar jouw Google Analytics gaan. Het maakt gebruik van een valse hostnaam en willekeurige tracking codes, om zo misleidende data op jouw server achter te laten.
  • Crawler spam zal wel jouw website bezoeken, maar het is moeilijker om deze te identificeren. Het maakt gebruik van echte data en ze weten wie ze aanvallen. Als ze jouw website bezoeken lijkt het op een écht bezoek. Deze spam wordt vaak gebruik als marketingtool om de webmasters te lokken naar hun website.

Google Analytics Spam

Hoe kan je dit oplossen?

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om de Google Analytics spam te verwijderen uit je statistieken. Zo zijn er heel wat tools beschikbaar die dit voor jou doen, maar je kan het ook handmatig aanpakken.

Eerst en vooral kan je een filter toepassen bij Google Analytics waarin je de spamverwijzingsbron kan invoeren. Een bemerking hierbij is wel dat Google Analytics maximaal 255 karakters toelaat in het filterpatroonveld waardoor het tijdrovend kan zijn om alle verwijzingsbronnen toe te voegen aan de filter. Daarnaast kan je ook neptaalcodes verwijderen, want deze spam komt ook voor in het taalrapport. Stel daarom een filter in met .{13}|\. Deze filter zal elke taal uitsluiten die meer dan 13 tekens bevat, aangezien de standaardwaarden ongeveer 5 karakters bevatten.

Hulp nodig om jouw Google Analytics spam vrij te maken? Contacteer ons en wij zorgen ervoor dat jouw Google Analytics account opgeruimd wordt en we houden je op de hoogte van alle relevante statistieken!

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.